Начало » Здраве » 🌀 СИТАЛИ ПРАНАЯМА 🌀

🌀 СИТАЛИ ПРАНАЯМА 🌀

Да охладим тялото чрез дишане в горещите летни дни

Ситали означава хладен дъх. Ситали пранаяма е метод на йога дишане, който понижава огнената енергия, наречена Питта (свързана с катаболитните процеси в организма).

Техника на изпълнение

🧘‍♀️ ПОЗА:
Седнете в удобна медитативна поза (например Лесна поза – удобна поза с кръстосани крака) с изправен гръбначен стълб и лека джаландхар банд (брадичката е прибрана към гърдите). Свийте езика във формата на фунийка, като върхът му се подава леко от устата.

🌬 ДИШАНЕ:
Вдишвайте дълбоко през свития език. Издишвайте през носа.

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ:
Продължете 3 минути. След това вдишайте и задръжте дъха. Приберете езика. Издишайте и се отпуснете.
Друг начин на практикуване е да се правят 26 повторения сутрин и 26 повторения вечер. 108 дишания се смятат за дълбока медитация и имат мощен лечебен ефект за тялото и храносмилателната система.

Ефекти и ползи

💧Тази дихателна техника е много добре позната още от древността. Дава сила и жизненост и се използва често за понижаване на температурата. Успокоява и охлажда гръбначния стълб в областта на четвъртия, петия и шестия прешлен. Това от своя страна регулира сексуалната и храносмилателната енергия. Когато се практикува редовно, влияе силно върху подмладяването и детоксикацията.

💧 Може да направите 26 вдишвания и издишвания Ситали на ден за добро настроение и прекрасна кожа, Това охлаждащо дишане е много добро за лятото и за жени, които минават през периода на менопаузата – ще охлади горещите вълни. Перфектно е за нервни, избухливи и тревожни хора. Намалява превъзбудата, гнева и безпокойството. Можем да правим Ситали пранаяма вечер преди сън, когато се чувстваме изтощени. 52 повторения дневно могат да удължат продължителността на живота.

💧 Първоначално е възможно да усетите горчив вкус в устата. Това е признак за токсичност в организма. С течение на практиката, вкусът в устата се променя и трябва да стане сладък. Тази дихателна техника се използва често при настинки, проблеми със съня, за регулиране на кръвното налягане и храносмилането.

💧Около 1/3 от хората са неспособни да завият езика по този начин, затова за тях е подходящо дишането Ситкари (вдишване през процепите между зъбите; издишване със затворена уста през двете ноздри).

Тези техники могат да се прилагат по всяко време и във всяка ситуация, когато имате нужда от успокояване на вътрешния огън.

✍️ Превод и текст: Камелия Захариева
По материали от: pinklotus.org

💜 Заповядайте и във Фейсбук групичката ми за здраве 🌸Йога и здраве с Ками🌸, където споделям всякакви полезни неща. 💜

Вашият коментар