Начало » Здраве » ЛУННИТЕ ЦЕНТРОВЕ НА ЖЕНАТА И МЕДИТАЦИЯ ЗА БАЛАНСИРАНЕТО ИМ

ЛУННИТЕ ЦЕНТРОВЕ НА ЖЕНАТА И МЕДИТАЦИЯ ЗА БАЛАНСИРАНЕТО ИМ

Какво представляват лунните центрове?

Добре известен феномен е, че женските тела са тясно свързани с циклите на Луната. Женската репродуктивна система и менструален цикъл (както и емоционалните настроения) се променят заедно с  лунните фази. Още преди хилядолетия обаче йогите са знаели, че връзката между жената и Луната е много по-дълбока и сложна от видното на пръв поглед.

Жените са управлявани от Луната. Във философията на Кундалини йога те са „лунни същества”. Според учението на Йоги Баджан жените са 16 пъти по-могъщи и интуитивни от мъжете. Но те са и 16 пъти по-емоционални и ако тази емоционалност не се канализира и насочи в правилна посока чрез Кундалини йога, медитация, диета, спорт или друг вид практика, е възможно да съсипе жената. Тя може да стане жертва на собствената си несигурност и емоционални сътресения, да причини болка и страдание на себе си и хората около нея. Но тази 16 пъти по-силна емоционалност може да бъде трансформирана и канализирана в 16 пъти по-силна сензитивност и чувствителност. Кундалини йога и медитацията са средства за трансформиране на емоциите в сензитивност и отдаденост.

Женските емоции се променят в зависимост от вътрешната Луна на жената. Някога чувствали ли сте се като на емоционално скоростно влакче? Един ден сте енергични и уверени, все едно можете да постигнете всичко, а на следващия ден сте несигурни и неуверени в себе си? Не, не сте луди. Йоги Баджан прави достъпно за нас знанието, че съществува технология за справяне с тези естествени колебания – древните йогийски учения за 11-те лунни центъра на жената. Това са определени чувствителни места от физическото тяло на жената, които откликват на лунните енергии и оказват влияние върху поведението в ежедневието. През тях пътува „вътрешната Луна” на жената. Силната връзка между жената и нейните лунни вибрации се проявява физически, ментално и емоционално.

Мъжете също имат лунен център – брадичката, но той е само един, тъй като те са под влияние основно на слънчевата енергия. Докато жената преминава през дните на месеца, лунният център на влияние, в който тя „се намира” в момента, също се сменя, променяйки начинът, по който тя възприема и анализира света около себе си. Женският лунен цикъл е уникален и индивидуален за всяка жена и се счита, че се развива още в утробата, веднага след зачеването. Този цикъл, наречен Цикъл на лунния център, е най-финият и важен цикъл, който жената може да усети и преживее. Това е личната лунна карта на тялото, която можете да начертаете сами, стига да сте внимателни и сензитивни. Цикълът е постоянен през целия живот, но е възможно да се промени в определен момент вследствие на силен емоционален шок. На всеки два дни и половина жената преминава в нов лунен център. С промяна на лунния център се променя и нейното настроение.

Разбирането на лунните центрове и „картографирането” им може да помогне за осъзнаване на променящите се женски емоции. Как да намерите своите лунни центрове? Чрез внимателно наблюдение. Може да са необходими време, търпение и сензитивност. Проследете как се чувствате всеки ден в продължение на няколко месеца (поне три) и ще забележите оформянето на определен модел. Ако наблюдавате режима си на хранене, практикувате йога и медитация и поддържате позитивно отношение към живота, ще забележите емоционалните особености на всеки лунен център и няма да ставате техни жертви. Може да ги изучавате, за да разберете по-добре личността си и да ги използвате в своя полза. Вземете един хубав дневник или календар и се опитайте да отбележите на него къде според вас се намира Луната ви, в зависимост от видовете лунни центрове и техните качества, след което наблюдавайте и следете за промени.  Ако имате партньор, можете да го помолите за помощ. С течение на времето ще разберете повече за себе си и своята природа и ще сте в състояние да управлявате промените с по-голяма лекота. Трябва да сте уверени на среща? Не я планирайте за дните, в които лунният ви център е в точката на пъпа или се научете да овладявате емоциите си и да компенсирате с медитации за увереност и сила.

Защо да проследявате лунните си центрове? Те са директно свързани с вашата интуиция, чувствителност, творчество, вдъхновение, сексуалност и способност за проявление. Целта на живота е да се живее щастливо и когато сте наясно в кой лунен център се намирате, ще знаете кога сте най-магнетични, кога бихте искали да сте по-активни или да бездействате за няколко дни и да планирате ежедневието си на базата на тази информация.

Ще започнете да забелязвате и дали някой от лунните центрове не е активен. Някои от тях може да проследявате лесно, докато други изглежда не е проявяват. Това би могло да означава, че някаква травма е заключила даден център, което се коригира чрез подходящи действия за изцеляване на тази част от същността ви.

Една от целите на Кундалини йога е да опознаем по-добре себе си, а сега ще опознаете и лунните си центрове.

Лунни центрове и техните качества:

Линия на косата – яснота, стабилност, реализъм.
Нарича се още Линия на арката. Намира се между двете слепоочия, преминава над веждите и линията, където започва косата. Това е ореолът, началото на аурата. Когато Луната посещава този център, вие сте в най-добрата си форма, чувствате се устойчиви и стабилни. Центрирани сте, отзивчиви, авторитетни, сензитивни, знаете много и сте неутрални в комуникацията си. Чувствате се уверени, сигурни и балансирани. Всичко тече с лекота и нещата идват на мястото си. Другите качества на този лунен център са Божествена яснота и реализъм. Нищо не може да ви помръдне от мястото ви. Жената е най-истинска и автентична, най-близо до същността си, когато нейната Луна е в Линията на косата. Добър период за всичко, особено за вземане на важни решения, за правене на презентации и работа върху взаимоотношенията. Жалко, че продължава само два дни и половина. Но като знаем кога са тези дни, можем да се възползваме максимално от тях.

Бузи – непредсказуемост, непостоянство.
Вие сте почти извън контрол, когато Луната се намира в този център. Това е опасно място, тъй като сте емоционални, развълнувани, възбудими и извън контрол. Може да сте неуравновесени, непостоянни и да ви липсва сдържаност. Важно е в този период да се храните добре, да правите йога, да медитирате и да се молите. Не казвайте и не правете нищо, което би могло да отчужди хората, с които имате важни взаимоотношения. Точно когато искате да изгубите контрол, трябва да сте дисциплинирани, да запазите самообладание и да се контролирате. Най-вероятно това, което чувствате през тези дни, е илюзия и ще отмине. Не е добре да вземате важни решения.

Устни – комуникация, взаимодействие.
В този лунен център комуникацията при жената стига до крайности. Може да бъде или много ефективна, или много несполучлива. Особено важни за поддържане на баланса в периода са диетата и духовната практика. Ако се настроите на собствената си честота и се свържете със себе си, ще можете да определите дали в даден моментът е подходящо да говорите или да замълчите. Думите ви могат да вдъхновяват и повдигат духа или да разрушават и отчуждават. Трябва да използвате сензитивността си и да бъдете внимателни. Ако се чувствате несигурни, ядосани или обидени, по-добре е да замълчите. Ако усещането е за сърдечност, разширяване и центриране в сърцето, вероятно е безопасно да говорите. Ако се съмнявате, запазете тишина и медитирайте върху това какво да кажете преди да заговорите. Ако правите любов, устните ви може да са много чувствителни.

Уши – интелигентност, морал, принципност.
Това е периодът, в който сте най-аналитични. Искате да обсъждате въпроси, свързани с ценностите, нравствеността и това, което е важно за вас. Дните са подходящи за работа върху кауза, присъединяване към политическо събиране или дискутиране на ценностите, на които държите, на работа и вкъщи. Трябва обаче да сте внимателни, тъй като може да станете твърде критични към себе си и към другите. Не е добър период за вземане на крайни решения.

Задна част на врата – романтика, чувствителност.
В този център сте много романтични, все едно в продължение на два дни и половина е Свети Валентин. Това е толкова глуповат период, че дори малко цвете или жест могат да ви подлудят. Склонни сте да поемате рискове, да флиртувате и да сте капризни. Искате да комуникирате на романтична честота. Дните са подходящи за опитване на нови неща. Не е благоприятен момент за вземане на важни решения. По-добри за това са периодите, когато лунният център е в Линията на косата или Вътрешната част на бедрата.

Гърди – състрадание, даване.
Вие сте състрадателни, центрирани в сърцето, интимни и раздаващи се до границите на безразсъдството и глупостта. Добре е да внимавате с въпроса за поставянето на границите, тъй като ще ви бъде по-трудна да казвате „не”. Дните са подходящи за организиране на парти или посещение при болен приятел. Не вземайте важни лични или бизнес решения.

Точка на пъпа – несигурност, уязвимост.
Когато се активира лунният център в точката на пъпа или съответстващата точка на гърба, имате проблеми със сигурността. Ако точката на пъпа е слаба, може да сте чувствителни на критика, незащитени и уязвими. Това е добър момент да укрепите точката на пъпа със Сат Крия или Огнено дишане. Дните са подходящи за водене на дневник, пеене на мантри, гледане на забавен филм или просто за пазене на тишина. Може да съжалявате, ако водите сериозен разговор в този период. Ако точката на пъпа е твърде силна, може да се държите заплашително, отчуждено или агресивно.

Вътрешна част на бедрата – желание за потвърждаване, проверяване.
Когато лунният център е в долната част на тялото, вие искате да потвърждавате и одобрявате всичко, продуктивни сте и енергийното ви ниво е високо. Всички детайли, подробности и задачи, които бихте пропуснали през останалата част от месеца, трябва да бъдат свършени с точност, стигаща почти до границата на вманиачаването. Може да започнете да правите списък на всички проекти, за които сте мечтали през месеца и да не се успокоите, докато не ги завършите.

Вежди – въображение, творчество.
Веждите са най-сензитивната част от женското тяло, тъй като представляват най-фината част от парасимпатиковата нервна система. Когато лунният център е във веждите, вие имате богато и илюзорно въображение, мечтателни сте и строите пясъчни замъци. Склонни сте да фантазирате и Бог знае какво бихте направили в този период. Моментът е подходящ да писане на стихотворение, игра с децата или брейнсторминг на нови идеи. Време за експанзия, разрастване и преминаване отвъд обикновеното и посредственото. Може да обмисляте нов бизнес или план за действие. Не е добър период за вземане на решения или за пазаруване (ще изкупите магазина).

Клитор – бъбривост, екстровертност, социализация.
Когато лунният център е в тази точка, жената е чаровна, приказлива, социална и дружелюбна. Периодът е подходящ за създаване на нови приятелства и мрежи, телефонни продажби, провеждане на срещи или за обличане на новата ви рокля на парти – всичко в социалната сфера и общуването. Настроението ви е да се социализирате, да говорите и да се срещате с нови хора. Ориентирани сте навън. Не е добър момент за преглед на банковата сметка или равносметка какво не е наред във взаимоотношенията вкъщи или на работното място.

Вагина – дълбочина, споделяне.
В този център имате склонност да се социализирате, но на по-дълбоко ниво. Искате да споделяте, да осъществявате по-интимни контакти, да общувате с малки групи хора или само с един човек. Някои жени не искат да се социализират изобщо. Може да имате чувство на празнота и да искате да сте сами. Добър период за медитация, за обръщане навътре и усещане на Шуния (нулевата точка, точката на тишината). Подходящо е да си вземете почивка, да се поспрете за малко, да намалите действието, да осъзнаете, че краят и началото са eдно.

Със смяна на вътрешната ви Луна се променят и вашите настроения. На всеки два дни и половина виждате света през качествата на центъра, в който се намира Луната ви. Уникалният Цикъл на лунния център не зависи от фазите на Луната или личния менструален цикъл. Той обаче е с вас през целия ви живот, въпреки че може да е по-ясен в определени периоди. Познаването на лунните центрове може да обясни много модели, които са били неясни в миналото и да даде прозрение за емоционалните и поведенчески колебания.

Киртан крия за балансиране на лунните центрове

Йоги Баджан е дал голям брой Кундалини йога техники и медитации, предназначени за жени и подпомагащи развитието на вътрешната им сила, достойнство и изящество. Медитацията за балансиране на лунните центрове е една от малкото, които Йоги Баджан е дал, специално и само за жени. Тя балансира женските лунни центрове, менструалния цикъл и зодиакалния лунен цикъл, регулира ендокринната система.

Йоги Баджан казва, че Киртан крия е най-градивната и най-висша медитация за жената и ако се практикува в продължение на 40 дни или повече, може да се справи с всеки навик. Наред с редицата други ползи, крията помага за изчистване на аурата от бивши партньори и засилва лечебния процес, свързан с негативния опит във връзките. Стимулира хипофизната и епифизната жлези, което дава на жената спокойствие, баланс и ярко вътрешно излъчване, независимо от настоящите обстоятелства в живота.

Поза:
Легнете по корем, поставете брадичка на пода. Главата е в една линия с гръбначния стълб. Ръцете са отпуснати покрай тялото с длани, обърнати нагоре.

Мантра:
СА ТА НА МА (Пандж Шабад мантра)

Петте първични, свещени звука. На пръв поглед изглежда, че звуците са четири, но звукът „А”, с който се удължава всяка сричка, е петият звук. Представя цикъла на сътворението:

СА-А – Безкрайност, Космос, начало, раждане.
ТА-А – живот, съществуване, опит.
НА-А – смърт, преход, трансформация.
МА-А – прераждане, възкръсване, обновление.

СА ТА НА МА – Киртан Крия

Този конкретен вариант на Киртан крия е предназначен само за жени. Пейте тихо или наум. Пеенето на мантрата в тази легнала позиция по корем с брадичка на пода балансира лунните центрове.

Фокус на погледа:
Очите са затворени и фокусирани върху точката на третото око (между веждите).

Мудра:
Докато мислено повтаряте мантрата, докосвайте върховете на пръстите на ръцете по следния начин:

СА – показалец и палец.
ТА – среден пръст и палец.
НА – безименен пръст и палец.
МА – кутре и палец.

Дишането ще се регулира само. Пристискайте пръстите достатъчно силно, за да усетите натиска. Медитирайте върху мантрата и докато пеете тихо или наум, визуализирайте как всеки звук все едно влиза през върха на главата, през коронната чакра, и излиза през точката на третото око (междувеждието), под формата на латинската буква „L”.

Продължителност:
3 – 31 минути.

Текст и превод: Камелия Захариева
По материали от: 3HO, Spirit Voyage, Mystic Yogini, Elevate Your Soul

💜 Заповядайте и във Фейсбук групата ми 🌸Йога и здраве с Ками🌸, където ще откриете ценна информация и съвети за здравето, споделен опит, вдъхновения и още полезни неща. 💜

Вашият коментар